Choose your language

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Sarmale in foi de vita cu chipsuri de mamaliga









   Un pranz in familie poate fi o ocazie buna pentru a pregati sarmale cu mamaliga. Am ales aici o reteta de sarmale in foi de vita de la bunica combinata cu chipsuri de mamaliga, o varianta moderna a unei mancari traditionale atat de iubite in Romania.






    La noi in familie se mananca atat sarmale clasice cu carne, cat si varianta vegetariana a preparatului, asa ca o sa va prezint pe scurt ambele variante, sa alegeti ce va place mai mult.
    
Intai am pregatit chipsurile de mamaliguta astfel:
Ingrediente:
50g malai
1 lingura de telemea (sau parmezan ras)
2 catei usturoi
1 fir rozmarin
 
Se fierbe mamaliga cand este aproape gata se adauga telemea (parmezan), rozmarinul si usturoiului. Cand sa omogenizat compozitia se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt. Dupa ce se raceste se da la frigider cel putin 30 minute si se taie felii.
 
Acum sarmalele in doua variante (aprox 15 sarmale din fiecare fel):
 
Ingrediente:
Varianta 1                                                 Varianta 2(vegetarian)
500 g carne tocata (vita + porc)                250 g ciuperci
1 ceapa mica                                             60 g orez
1 lingura orez                                            2 morcovi
condimente de sarmale                             oregano, busuioc
1 ou  (optional)                                        
pasta de tomate                                        pasta de tomate
 
Varianta 1: Se amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza si se condimenteaza dupa gust.
 
Varianta 2:  Se fierb ciupercile si morcovi, se amesteca cu orezul si se condimenteaza dupa gust.           
 
In ambele variante, foile de vita daca sunt murate de tin cateva ore in apa , iar daca sunt proaspete se oparesc.
 
Se ia fiecare foia de vita, se pune cam o lingura din amestec si se impacheteaza tip "cadou" si se aseaza in oala, la final adaugam pasta de tomate si 2-3 cani de apa.
 
Am fiert sarmalele in oala sub presiune timp de 40 minute, separat cele cu carne, respectiv cele vegetariene.


Se servesc sarmalele calde impreuna cu chipsurile de mamaliga reci sau usor incalzite, cu smantana si ardei iute.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu