Choose your language

miercuri, 16 octombrie 2013

Dovleac cu orez -reteta de 3 ore

O reteta pe care am vazut-o pe goodfood.ro. Nu neaparat greu de facut, dar de durata si trebuie sa-ti placa sa gatesti. Pentru mine, totul a pornit de la un dovleac pe care l-am primit de la o prietena draga (este total natural, din gradina ei :) ).
Pana acum singurul mod in care stiam sa pregatesc dovleac era clasic la cuptor, dar cu siguranta, de acum o sa fac in fiecare an aceasta reteta.
Pornind de la reteta celor de la GoodFood, am modificat-o pe gustul meu deoarece nu prea sunt fan mancare indiana. Mai jos gasiti reteta asa cum am facut-o eu, sper sa va placa si sa va bucurati gatind acest produs delicios.

Ingrediente (pentru un dovleac)

1 dovleac
150 gr orez Basmati
150 gr ceapa (eu am folosit ceapa rosie)
75 gr unt
3 catei usturoi tocati mare
1 lingurita de ghimbir macinat
1 lingurita de boia de ardei (eu am folosit dulce)
1 varf de sofran 
1 baton scortisoara + 1 lingurita scortisoara
1 frunza dafin
1/2 lingurita cuisoare
1 ardei iute verde , curatat de seminte si taiat felii
zeama de la 1 lime
150 ml iaurt grecesc
1 mana de frunze de menta (+ cateva frunze pentru decor )
sare, piper

Preparare:

1.Sofranul se inmoaie in 2-3 linguri de apa fierbinte si se lasa deoparte pana ce lichidul devine castaniu.
2.Se incinge cuptorul la 200 grade C.
3.Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaia cu capac cu 50 gr unt, cam 10 minute si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Ghimbirul si usturoiul se amesteca in robot( eu am folosit blenderul) cu 2 linguri de apa pana se face pasta. Se adauga la ceapa si se prajeste in 2-3 minute, dupa care am adaugat condimentele, ardeiul iute si zeama de lamaie.
4.Se taie varful dovleacului si se curata semintele lasand pulpa si coaja intacte, se aseaza intr-o tava (eu am pus hartie de copt in tava) si se pune inauntru amestecul de ceapa cu condimente.Se pune capacul dovleacului, se acopera cu folie si se da la cuptor cam 1 ora si 15 minute.
5.Se scoate de la cuptor si se lasa la racit usor. Se reduce focul la 160 grade C.
Se scoate umplutura si mare parte din pulpa, lasand coaja cu un strat subtire de pulpa, si se pune intr-o tigaie si se adauga iaurtul si se amesteca.
6. Se spala orezul si se inmoaie 15 minute in apa rece. Se scurge, apoi se fierbe intr-o cratita cu apa clocotita 4-5 minute.Se scurge intr-o strecuratoare.
7. Se incalzeste amestecul condimentat de dovleac si se aseaza in straturi impreuna cu orezul si frunzele de menta.(ultimul strat sa fi de orez). Se pune untul ramas din loc in loc si se stropeste cu sofran si lichidul in care a fost inmuiat.
8. Se toarna cam 1 cm de apa in tava, se pune capacul dovleacului, se acopera cu folie si se da la cuptor  cam 1 ora.
9. Se orneaza cu frunze de menta, se serveste cald direct in coaja.
Pofta buna !

O reteta testata de Alexandra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu